Enable JavaScript to visit this website.

Er det noe du lurer på om flått og flåttbitt? Her har vi samlet noen vanlige spørsmål og svar om flått, så det blir lettere for deg å vite hva du bør gjøre og ikke gjøre om du ferdes i områder med mye flått. Finner du ikke svar på det du lurer på, kan du snakke med din lege, spørre i ditt nærmeste apotek eller ta kontakt med en vaksinasjonsklinikk. 
 

SPØRSMÅL OG SVAR OM FLÅTT OG FLÅTTBITT1

Hva gjør jeg hvis jeg er blitt bitt av flått? Flått som biter seg fast i huden bør fjernes så fort som mulig for å unngå risikoen for å bli smittet med borrelia-bakterien eller TBE-viruset. I motsetning til borrelia-bakterien som overføres fra flåttens mage til deg på omtrent 24 timer2, kan TBE-viruset som finnes i spyttkjertlene til flåtten overføres umiddelbart etter flåttbitt3. Det er derfor viktig å følge med på bittstedet og kontakte lege dersom du får et rødlig utslett rundt bittstedet eller andre symptomer etter flåttbitt. Du kan også få råd om hvordan du kan forebygge TBE ved å snakke med din lege, en reiseklinikk eller et apotek.
 

Kan jeg bli bitt av flått hele året? Flått er aktive når temperaturen er over 4-5 grader. Det betyr naturlig nok at perioden mai-september er «høysesong» for flåttbitt. I praksis kan du støte på flått også ellers i året, så sant det ikke er snø på bakken og temperaturen er over 4-5 grader.
 

Kan jeg bli smittet av TBE etter flåttbitt på Vestlandet? Folkehelseinstituttet sier at det er  funnet TBE i flått i enkelte områder langs hele kysten nord til Helgeland. Selv om smitte til mennesker hittil har skjedd bare i sørlige kyststrøk, kan det være risiko for smitteoverføring der det finnes TBE-infisert fått. På Vestlandet er det funnet med TBE-virus og TBE-antistoffer i blod fra hjortedyr og storfe.
 

Bør jeg bruke smør eller olje for å fjerne flåtten? Fett kveler flått og kan få den til å tømme mageinnholdet inn i huden din. Det kan øke faren for borreliose. Fjern heller flått med en smal pinsett eller med neglene. Grip fatt i flåttens hode nærmest huden, og trekk den rett ut uten å dreie den rundt.


Kan flått hoppe ned fra trær? Flått kan ikke hoppe, men sitter i vegetasjonen og venter på et forbipasserende menneske eller dyr den kan gripe fast i med forbeina sine.


Skal en flått få suge seg ferdig før jeg fjerner den? Jo lenger en flått sitter på huden, jo større er faren for at du smittes med borreliabakterien. Men vær klar over at TBE-virus kan smitte straks du er blitt bitt. Flåtten bør derfor fjernes med én gang du oppdager den.


Må jeg ta antibiotika om jeg blir bitt av flått? Den generelle anbefalingen er å behandle kun hvis du får symptomer. Oppsøk derfor legen din dersom du får et rødt utslett, feber eller andre symptomer etter flåttbitt.


Kan jeg bli bitt av flått som kommer inn huset via kjæledyr? Hund og katt får ofte på seg en del flått fra gress , kratt, lyng og busker. En flått som ennå ikke har bitt seg fast, kan lett flytte seg fra en hund eller katt og over til sengetøy, møbler og så videre, og derfra over til et menneske.
 

Kan en flått overleve minusgrader? Flåtten er ganske så hardfør. Tester har vist at flåtten overlever så lave temperaturen som mellom minus 4 til minus 20 grader.
 

Fjerner jeg flått på klær dersom jeg putter klærne i fryseren?
Nei.  Flåtten kan overleve i minusgrader i kortere perioder. Flåtten blir drept av høy varme og tørke. Hvis du vil drepe flått på klær, bør du henge dem ut i sola eller vaske dem på 60 grader.
 

Kan flåtten være aktiv om vinteren? Det er først og fremst temperaturen som påvirker hvor aktiv flåtten er. Dersom temperaturen kryper noen grader på plussiden, kan skogflåten være være aktiv så lenge det ikke ligger snø på bakken.
 

Kan jeg bli blodgiver etter å ha blitt bitt av flått? Etter et flåttbitt er det 4 ukers karantene før man kan gi blod. Dersom det er påvist eller er mistanke om borreliose, er det 6 måneders karantene før man kan gi blod (etter adekvat behandling). Dette gjelder også dersom man har blitt smittet med TBE. Borreliabakterien kan i teorien overleve i donorblodet, hvis blodgiveren har en aktiv borreliainfeksjon. Personer som behandles for borreliose, bør derfor vente i 6 mnd. Dette er en sikkerhetsmargin som for øvrig er gjeldende for mange andre infeksjoner.
 


Referanser:

  1. https://flåttsenteret.no/ofte-stilte-sporsmal/
  2. Hodzic E, et al, Effect Immun 2002;70:3382-8
  3. Alekseev AN, Chunikhin SP. Parazitologiia 1990; 24: 177–85
PP-VAC-NOR-0154