Enable JavaScript to visit this website.

Er det noe du lurer på om flått og flåttbitt? Her har vi samlet noen vanlige spørsmål og svar om flått, så det blir lettere for deg å vite hva du bør gjøre og ikke gjøre om du ferdes i områder med mye flått. Finner du ikke svar på det du lurer på, kan du snakke med din lege, spørre i ditt nærmeste apotek eller ta kontakt med en vaksinasjonsklinikk. 
 

SPØRSMÅL OG SVAR OM FLÅTT OG FLÅTTBITT

 

Kan jeg få flåttbitt hele året? Flått er aktive når temperaturen er over 4-5 grader. Det betyr naturlig nok at perioden mai-september er «høysesong» for flåttbitt. I praksis kan du støte på flått også ellers i året, så sant det ikke er snø på bakken og temperaturen er over 4-5 grader. 


Bør jeg bruke smør eller olje for å fjerne flåtten? Fett kveler flått og kan få den til å tømme mageinnholdet inn i huden din. Det kan øke faren for borreliose. Fjern heller flått med en smal pinsett eller med neglene. Grip fatt i flåttens hode nærmest huden, og trekk den rett ut uten å dreie den rundt.


Kan flått hoppe ned fra trær? Flått kan ikke hoppe, men sitter i vegetasjonen og venter på et forbipasserende menneske eller dyr den kan gripe fast i med forbeina sine.


Skal en flått få suge seg ferdig før jeg fjerner den? Jo lenger en flått sitter på huden, jo større er faren for at du smittes med borreliabakterien. Men vær klar over at TBE-virus kan smitte straks du er blitt bitt. Flåtten bør derfor fjernes med én gang du oppdager den.


Må jeg ta antibiotika om jeg blir bitt av flått? Den generelle anbefalingen er å behandle kun hvis du får symptomer. Oppsøk derfor legen din dersom du får et rødt utslett, feber eller andre symptomer etter flåttbitt.


Kan jeg bli bitt av flått som kommer inn huset via kjæledyr? Hund og katt får ofte på seg en del flått fra gress , kratt, lyng og busker. En flått som ennå ikke har bitt seg fast, kan lett flytte seg fra en hund eller katt og over til sengetøy, møbler og så videre, og derfra over til et menneske.
 

Kan en flått overleve minusgrader? Flåtten er ganske så hardfør. Tester har vist at flåtten overlever så lave temperaturen som mellom minus 4 til minus 13 grader.
 

Fjerner jeg flått på klær dersom jeg putter klærne i fryseren?
Nei.  Flåtten kan overleve i minusgrader i kortere perioder. Flåtten blir drept av høy varme og tørke. Hvis du vil drepe flått på klær, bør du henge dem ut i sola eller vaske dem på 60 grader.
 

Kan flåtten være aktiv om vinteren? Det er først og fremst temperaturen som påvirker hvor aktiv flåtten er. Dersom temperaturen kryper noen grader på plussiden, kan skogflåten være være aktiv så lenge det ikke ligger snø på bakken.
 

Kan jeg bli blodgiver etter å ha blitt bitt av flått? Etter et flåttbitt er det 4 ukers karantene før man kan gi blod. Dersom det er påvist eller er mistanke om borreliose, er det 6 måneders karantene før man kan gi blod (etter adekvat behandling). Dette gjelder også dersom man har blitt smittet med TBE. Borreliabakterien kan i teorien overleve i donorblodet, hvis blodgiveren har en aktiv borreliainfeksjon. Personer som behandles for borreliose, bør derfor vente i 6 mnd. Dette er en sikkerhetsmargin som for øvrig er gjeldende for mange andre infeksjoner.