Flått er en svært liten parasitt, og kan være mellom 0,5 mm (larve) til ca. 1,5 cm (som fullsugd hunnflått). Det gjør at den kan være svært vanskelig å få øye på. Det er også vanskelig å kjenne at flåtten har bitt seg fast, så det er lurt å gjøre en flåttsjekk.
I denne artikkelen kan du lese mer om:
Oppdager du en flått som har bitt seg fast i huden din, bør den fjernes så raskt som mulig for å unngå å bli smittet med borrelia-bakterien eller TBE-viruset.
Når du skal fjerne en flått, kan du bruke en pinsett, en flåttfjerner, eller dra den ut med fingrene. Gamle råd – som å smøre inn flåtten med fett, smør, vaselin og liknende – er ikke å anbefale. Det vil bare gjøre den vanskeligere å fjerne, og vil kunne føre til større risiko for sykdomssmitte.
Faren for borreliose reduseres ved at du fjerner flåtten raskt. Men blir du bitt av en flått med TBE-virus, kan du smittes av viruset innen veldig kort tid etter at flåtten har festet seg i huden din. Husk at også hund og katt kan bli bitt av flått, og at flått kan overføres til mennesker fra kjæledyr. Les mer om flått på hund og katt her.
FJERNE FLÅTT MED PINSETT
Ta tak i flåtten med en pinsett helt nede ved huden. Flåtten kan sitte veldig godt fast, så det er ikke alltid like lett å få den ut.
Når du har fått tak i flåtten med pinsetten, er det bare å dra den rett ut.
Du kan gjerne vaske såret, eller bruke litt desinfiserende sårmiddel på bittstedet.
Når du har fjernet flåtten, kan det sitte igjen rester av flåtten i huden. Det kan være hodet eller det som er biteredskapet til flåtten. Det er helt ufarlig at hode eller deler av flåtten sitter igjen, eventuelle rester forsvinner vanligvis av seg selv innen en uke.
Dersom du skulle få et rødlig utslett rundt bittstedet, eller oppleve andre symptomer etter flåttbitt, bør du kontakte lege umiddelbart.
FJERNE FLÅTT UTEN PINSETT
Ta tak i flåtten helt nede ved huden. Dersom du har litt lengde på neglene vil det være enklere å få tak i flåtten.
Dra flåtten rett ut ved hjelp av fingrene eller neglene. Du trenger ikke vri den rundt samtidig som den dras ut.
Du kan gjerne bruke litt desinfiserende sårmiddel på bittstedet, eller vaske såret godt etter at flåtten er fjernet.
Om det skulle sitte igjen noen deler av flått i huden, går det helt fint. Det er ikke uvanlig at hodet på flåtten sitter igjen, og restene forsvinner vanligvis av seg selv innen en uke.
Kontakt lege dersom du får et rødlig utslett rundt stedet der flått har bitt seg fast, eller opplever andre symptomer etter flåttbitt.
SLIK FJERNER DU RESTER AV FLÅTT
Flått som har bitt seg fast, kan være vanskelig å få dratt ut, og det er ikke uvanlig at «hodet» eller rester av flåtten sitter igjen i huden. Egentlig er disse restene kun biteredskapet til flåtten – og kan se ut som en sort prikk. Disse restene er ikke farlige, og gir ikke økt risiko for flåttoverført sykdom. Restene vil normalt forsvinne helt av seg selv i løpet av en uke, så du trenger ikke stresse over å fjerne disse.
Det er alltid lurt å følge med på bittstedet etter flåttbitt. Kontakt alltid legen din om du skulle få utslett etter et flåttbitt, eller andre symptomer. Skulle du få påvist borreliose etter flåttbitt, vil bakterieinfeksjonen behandles med antibiotika – les mer om borrelia her. TBE derimot, er en sjelden, men alvorlig virusinfeksjon som det ikke finnes en behandling mot. Den kan kun forebygges ved å utvise godt flåttvett – som for eksempel å:
Sjekke deg ofte for flåttbitt
Dekke til bar hud når du ferdes i områder med mye flått
Bruke mygg- eller flåttmiddel.
-
Det er også mulig å vaksinere seg hvis man blir ofte bitt av flått og ferdes der det er rapportert humane tilfeller av TBE (Agder, Vestfold, Telemark, Buskerud, Akershus og Østfold fylke)1 – les mer om TBE her.
Les mer om:
Referanser:
1. Folkehelseinstituttet - Smitteveilederen, skogflåttencefalitt - Oppdatert 21.03.2024