SLIK UNNGÅR DU FLÅTT

Du kan redusere forekomsten av flått ved å holde gresset i hagen din kort, og fjerne strå og buskas. Det er likevel vanskelig å bekjempe flått i hagen og naturen, da flåtten er ganske hardfør.

I denne artikkelen kan du lese mer om:

Skal du på tur i områder med mye flått, er det alltid greit å utøve godt flåttvett – og gjør gjerne en flåttsjekk på deg selv og andre. Det er viktig å fjerne flåtten så fort som mulig, se hvordan du fjerner flått her. I motsetning til borrelia-bakterien kan nemlig TBE-viruset overføres idet flåtten biter seg fast.1 I tillegg til å utøve godt flåttvett, kan du også forebygge TBE gjennom vaksinasjon dersom du blir ofte bitt av flått og ferdes i områder der det er rapportert humane tilfeller av TBE (Agder, Telemark og Vestfold og Viken fylke).2

SLIK UNNGÅR DU FLÅTTBITT

– FLÅTTVETTREGLENE

  1. Fjern flåtten så fort som mulig. I motsetning til borrelia, kan TBE-viruset overføres idet flåtten biter.

  2. Bruk sti og vei, og unngå høyt gress, lyng og buskas.

  3. Dekk til huden når du ferdes i områder med mye flått.

  4. Bruk lyse klær – da blir det enklere å få øye på flåtten.

  5. Sjekk deg selv og barna ofte. Flåtten kan krype rundt i flere timer før den biter seg fast.

  6. Hold den unna. Bruk gjerne flått- eller myggmiddel.

  7. Hold gress i hagen kort – det gir færre flått.

  8. Sjekk både deg selv og firbente venner. Flått på dyr kan flytte seg over til deg.

  9. Oppsøk lege hvis du får et rødlig utslett rundt et bittsted, eller andre symptomer etter flåttbitt.

  10. TBE (hjernebetennelse fra flått) kan også forebygges ved vaksine
    – snakk med din nærmeste reiseklinikk, lege eller apotek dersom du blir ofte bitt av flått, og ferdes i områder der det er rapportert humane tilfeller av TBE (Agder, Telemark og Vestfold og Viken fylke).2 Les mer om TBE her.

FLÅTTSJEKK ETTER TUR

Har du vært på turer i områder med mye flått, er det viktig at du kontrollerer deg selv, hunden og katten. Vær også ekstra nøye med å sjekke barn for flått – de løper ofte utenfor stien og gjennom kratt og busker.

Flåtten oppsøker gjerne steder med tynn hud, som knehaser, lyske, armhuler og området bak ørene. Du kan også finne flått på andre steder på kroppen. Hvis du oppdager en flått, skal du fjerne den med det samme.

Barn er mer utsatt for å få flått over hele kroppen. Derfor er det viktig å sjekke barn ekstra nøye dersom dere har oppholdt dere i områder med flått.

  • Les mer om barn og flåttbitt her.
Illustrasjon av områder på kroppen det er vanlig å få flåttbitt og som bør sjekkes etter man har vært på tur.

FLÅTTMIDDEL TIL MENNESKER

For å beskytte deg selv mot flått, og eventuelle smittestoffer et bitt kan føre med seg, er det viktig med forebyggende tiltak.

På tur er det lurt å følge flåttvettreglene, ha riktig bekledning og/eller bruke insekts-avvisende midler – som kan holde flåtten unna. Du kan få kjøpt flåttspray, og ulike mygg- og insektssprayer som inneholder midlene dietyltoluamid (DEET) eller Icaridin. Midlene har vist seg å holde flåtten borte, og kan brukes sammen med andre forebyggende tiltak.

Ta kontakt med din lege, apotek eller reiseklinikk. Apotekene kan bistå med råd og tips om forbygging og samarbeider med digitale legeaktører som kan skrive ut resept.

Aktører som skriver ut resept og som samarbeider med apotek er blant annet Helsetelefonen, Eyr, Nettlegevakt og E-vaksine.

Lege som vaksinerer gutt.